Guldpriset

Igår släpptes en intressant atikel i DI, (Analys: Mystiskt att guldet vägrar lyfta).

Guldpriset är på nästan exakt samma nivå som i mars 2020. Det är märkligt eftersom det mesta sedan dess har gått guldets väg. Delvis är det en dollareffekt men uppgången i kronor är även den blygsam.

Hur kommer set sig att prisbilden ser ut på detta vis? Vad är det för krafter som motverkar guldets utveckling? Min bild, vilket inte nämns i artikeln, är att USA och COMEX gör allt i deras makt för att hålla ner priset. Centralbankerna i Kina, Ryssland och Indien (egentligen i hela BRICS) har laddat upp med guld och USA kan ej kan förlora sin position som ekonomisk stormakt, och att dollarn tappar sin position som världsvaluta.

1 gillning

Så fort allt pappersguld försvinner kommer prisbilden att se annorlunda ut.

Den viktigaste frågan att ställa sig är vad de olika länderna har för incitament att höja/sänka guld priset. Har man ex. som Kina och Ryssland bunkrat guld vill man se ett högre guldpris…

Oaktat priset börjar metaller bli svåra att få tag på. Se ex. Liberty Silver, de har inga silvermynt att sälja längre, Köpa Silvermynt - Liberty Silver, utöver sina egna till ett mkt högre pris än vad papperspriset på silver är. Samma kommer ske med guld.

Pundets fall verkar ha en viss inverkan på guldpriset i GBP…

ggold

Guldpriset kommer att stiga till följd av

  • Fiat valutorna kraschar (JPY, BP,Euro, mfl)
  • Petrodollarn överges av Opec m fl i oljeaffärer. Guldbackad Yuan/Rubel tar över
  • BRICS valuta korg (guldbackad) ökar volymerna.
1 gillning

Spännande take, berätta gärna mer! Men varför ser prisbilden ut som den gör idag?

Ok. Intressant perspektiv. Har du någon tidshorisont för detta? Känns som att transformationen kan ta ett tag…