Halva Europas landmassa i torka - hur påverkar det ekonomin?

Hälften av Europas landmassa är nu i torka. Det är den värsta torkan på 500 år.

I Frankrike har man börjat stänga ner kraftverk och många har upplevt störningar i tillgången till dricksvattnet. I Kina får man betydligt sämre skörd. I Tyskland kommer fraktfartyg inte fram.

Vilka fler effekter kan torkan ha? Hur kommer detta påverka världsekonomin tror ni?

Mmm… att stänga ner kraftverk kanske inte är jätteönskvärt med tanke på att energipriset i Frankrike gör nytt ATH varje dag.

Vi kommer definitivt uppleva att länder förbjuder export. Indien har redan gått ut med att de kommer mer eller mindre sluta exportera ris pga. detta => livsmedelsbrist => livsmedelspriser som gemene man inte kommer kunna ha råd med pa. lågt utbud hög efterfrågar (alt. ransonering om kommunistiskt styre) => flykingtvåg till länder med långa odlingssäsonger och markköp för de som har råd.

Min personliga åsikt är att Sverige och svenskarna kommer klara sig sämst - dels på grund av landets kunskapsbrist kring odling/jordbruk/överleva på egen hand och dels det faktum att vi badar i ett kredit- och fakturahav; vi äger absolut ingenting av värde.

Väl formulerat. Min analys överenskommer med din @st0nkz. Har dock inte tänkt på flyktingvåg bort från Sverige, a la emigreringen, men däremot hur viktigt det blir med land/odlingsmark, och kunskap att bruka jorden.

För att gå tillbaka till frågeställningen av @xone kommer torkan förutom i livsmedelsproduktion ge stora problem i form av översvämningar då hösten kommer ge mycket regn som ej kommer kunna absorberas av den mycket torra jordskorpan (mycket som när man vattnar en torr blomma och vattnet lägger sig på toppen av jorden). Se följande video: Experiment- risk of flooding after drought.

DET kan ställa till problem. Förstöra de odlingar som klarat torkan, och framför allt förstöra byggnader och infrastruktur, exempelvis kraftverk.