Inflation - blir lånen billigare?

När inflationen slår minskas ju värdet på pengar. Det innebär att värdet på ens lån även går ner. Är detta något man kan dra nytta av? Den högre räntan spelar ju också in - så när är det fallet att man drar nyttan av inflation på lån?

Det är lätt att tro att man “tjänar” på inflation vad gäller lån men så är inte fallet.

Det man måste förstå är att om lånet äts upp av inflationen, kräver det att man kan betala för stigande räntor fram till lånet är “slukat” av inflationen men, tyvärr, så betyder det att vid den tidpunkten av låt säga hyperinflation har bostadspriset (med stor sannolikhet) inte stigit i paritet med inflationen (då människor tvingar prioritera mat och dylikt under sådana omständigheter) => bostadsmarknaden står still => priset på bostaden ökar ej. Detta innebär att det slutgiltiga värdet på lån+bostad är relativt lågt jämfört med andra produkter som stigit i pris(så som mat, bensin, energi etc.) vilket innebär att det finns inte längre något värde kvar i bostaden(lånet) eftersom köpkraften i valutan är totalt förstörd.

När man räknar/funderar på inflation gäller det att skilja på pris och värde samt ha i åtanke att det är relativt. Vad är lånet värt idag relativt morgondagens penningmängd och ränta, alt. relativt priset på kaffe?

Men visst, lånet kanske “försvinner” om man håller ut med räntan, men pengarna är/blir värdelösa - inflation är aldrig till någon nytta (vad än Riksbanken säger…). “Inflation is taxation without legislation”.

4 gillningar