SAS-piloter går ut i strejk

Strejken är ett faktum - SAS-piloterna går ut i strejk – aktien rasar: ”Skamfullt”

Bolaget som är det åttonde mest ägda på Avanza rasar på nyheten. De redan högt avlönade piloterna gör det inte lätt för ledningen.

Frågan är om bolaget kommer överleva detta?

Kan du citera artikeln, den är låst! :frowning:

Jadu, man kan ju undra hur det ska gå ihop??? Med stigande priser och räntehöjningar har väl svennebananen inte råd att resa lite mkt längre … Det kanske bara är hyrestorsken som kommer kunna flyga framöver. xD

Skämt å sidor, så tror jag inte bara SAS är utsatt utan hela branschen i sig. Men det gör ingenting, i tider av lågkonjunktur satsar staten alltid på infrastruktur så vi kanske får ett bättre tågsystem på köpet av flygindustrins nederlag - då kan piloterna bli lokförare ist

1 gillning

SAS och piloternas fackförbund har inte kommit överens. Piloterna går ut i strejk. Aktien rasar efter beskedet.

”Det här är riktigt, riktigt dåliga nyheter. Vi är förkrossade”, sammanfattar vd Anko van der Werff.

Det är en bedrövad vd som möter pressuppbådet efter att förhandlingarna avslutats. Nu måste Anko van der Werff försöka manövrera bolaget ur ännu en kris efter coronapandemin.

”Vi har fått mycket pengar från skattebetalarna. Jag tycker att det är skamfullt, att det här är sättet som piloterna väljer att återbetala den generositet och det tålamod som alla länder visat bolaget”, rasar han.

”Hur i hela fridens namn ska en strejk under den mest hektiska veckan på 2,5 år hjälpa oss att hitta investerare”, svarar Anko van der Werff på en fråga om bolaget kommer överleva detta.

Strejken förväntas leda till att omkring hälften av alla SAS-flygningar ställs in vilket kommer påverka cirka 30.000 resenärer om dagen. De flygningar som genomförs av SAS Link, SAS Connect och SAS externa partners berörs inte av strejken.

SAS räddningsplan för bolaget förutsätter bland annat att omvandla totalt cirka 20 miljarder kronor i skulder och hybridobligationer till aktiekapital. Dessutom behövs ”minst” 9,5 miljarder kronor i nytt kapital. Det blir betydligt svårare med strejken, enligt Anko van der Werff.

”Det här handlar om att attrahera investerare till bolaget och säkerställa att bolaget har möjlighet att leva vidare. Vi talar om 8.000 jobb”, säger han.

”Det är viktigt att påpeka att vi inte skickade ut något strejkvarsel. Vi har sett piloterna lämna (förhandlingarna, reds. anm) två gånger. Sedan kom ett strejkvarsel, och nu har vi en strejk. Och det är inte på grund av en deadline som bolaget har satt.”

Inför att Anko van der Werff lämnade pressuppbådet säger han att ska återgå till kontoret för att se till att bolaget är i ett ”någorlunda tillstånd” operationellt.

”Vår största oro gäller passagerna och det återstår att se vad vi gör under de närmaste dagarna.”

I ett pressmeddelande skriver SAS att bolaget ”önskar fortsätta medlingen för att kunna nå en överenskommelse och avsluta strejken så snart som möjligt”.

Tur man håller sig på marken i dessa tider… Men vad hände med höghastighetstågen? Får väl se vad valet mynnar ut i till hösten.

Är du paranoid eller?? De kommer säkert så fort det behövs statliga jubb hehe. Men ja, snart är man väl så illa tvungen att betala 1500 enkel resa Malmö-Sthlm med sj “snabb” -tåg. Rip SAS