Vad kommer hända med Rysslands ekonomi?

Kommer Ryssland gå i samma spår som Iran? När sanktionerna slog i Iran, blev reaktionen rätt imponerande. De stärkte sin lokala ekonomi genom att kopiera lyckade koncept i väst som lanserades på hemmaplan. Det är ett rätt enkelt business case att få finansiering för, bevisade modeller och lösningar bär relativt lägre risk för investerare.

Så vad händer i Ryssland nu? Har det någonsin blivit en så snabb cut off från så många bolag i ett land? Kan Ryssland återhämta sig bättre än väntat genom att överta alla de resurser som bolagen lämnar efter sig, lokaler, personal, strategier etc. för att föras under nya ryska varumärken? Kommer detta stärka den ryska ekonomin i ett långsiktigt perspektiv, och isåfall, hur långsiktigt?

Det är ett spännande case att följa för att utforska argument för och mot globalisering.

1 gillning

Mycket välformulerat och intressant inlägg.

Dessvärre har jag lite insikt i Irans ekonomi och efterdyningarna av sanktionerna i Iran. En skillnad länderna emellan och effekterna av sanktionerna är dock att Ryssland har mer monopol på ex. gas än vad Iran har avseende ex. olja - effekterna på övriga länder blir därför större nu eftersom olja återfinns i fler länder än Iran - vilket leder till att Ryssland sitter i en trevligare sits.

Detta gäller även andra varor (ex. vete osv bla. från Ukraina). Ryssland KAN därför inte strängas ute i all oändlighet, då väst är oerhört beroende av saker som Ryssland tillhandahåller => inflöde av pengar …

Vidare så bedriver Ryssland och Kina fortf. handel. Kina producerar en hel del åt Ryssland - så det är snarare så att Ryssland inte är beroende av väst men väst är beroende av Ryssland…

Att Ryssland “tvingas” återta butiker och bolag är enbart gynnsamt för Ryssland i det långa loppet - nu skickas inte pengarna utomlands om man ex. handlar på Starbucks utan det stannar i Ryssland och återinvesteras där.

1 gillning

Intressant! Mycket bra insikter i skillnaden på Ryssland och Iran.

En kortsiktig utmaning Ryssland står inför är den skarpa ökningen i arbetslöshet då hundra tusentals ryssar nu står utan jobb, detaljhandeln har sjunkit med över 10% under Q2, tillsammans med konsumenternas snabbt försvagade köpkraft. Jag undrar vilka verktyg och beslut som finns tillhands för att stimulera ekonomin eller hur snabbt industrier och arbetare kan mobilisera sig och ställa om till de nya möjligheterna med den inhemska ekonomin.

En intressant side-note till detta är att en rysk vän jag har menade på att ryssarna själva (den äldre befolkningen) är vana vid detta sen Sovjet-tiden, och att de mer sett denna globalisering som något utöver det vanliga. För dem går detta bara tillbaka till tiden som “de alltid haft det” och han menar på att de är “oberörda” (såklart enkelt sagt) på vad som händer. De som drabbas värst är den yngre befolkningen som inte är vana vid detta. Alla unga som har ekonomi till det lämnar landet, många till bland annat Vietnam och andra länder där kostnaderna inte är så höga! side note avslutad

1 gillning

Väldigt intressant perspektiv. Intressant att applicera detta på andra länder, som ex. Sverige. Vad skulle Sveriges “de alltid haft det” kunna vara i så fall? Rådande klimat är förhoppningsvis undantaget från historien.

Jobbigt läge att de unga flyr. Intressant nog är att det råder samma massflykt från Portugal; unga vill inte lägre stanna kvar eftersom det inte finns jobb och möjligheter att “blir rik”. Lär ju påverka ländernas ekonomier enormt, vem ska ta hand och de äldre, driva företag, föda fram barn - ja, driva landet i stort om en hel generation försvinner…?

Så bra fråga! Jag undrar hur många det är som procentuellt försvinner från länder, om det finns statistik att tillgå någonstans…

Problemet är väl delvis att man knappt kan tillverka eller laga saker längre på grund av sanktionerna? I alla fall om man tittar på stora industrier som bilbyggen etc. Men de kan väl säkert hitta andra vägar för att importera saker tillslut. Bästa vore ju om det bara blev fred snart istället så att detta onödiga lidande för alla sidor kunde ta slut snart.

1 gillning

Ja, precis. Såg i någon artikel (minns inte vilken) att Kina importerat en hel del guld från Ryssland trots att väst infört handelsförbud avseende guld mot Ryssland - så det verkar onekligen finnas vägar in för Ryssland att exportera.

Får se hur längre detta håller, upplever mest att det är väst själva som drabbas…