"Varningen: Snart är nattelen lika dyr som på dagen"

Det lilla kryphål som tidigare existerade med att försöka använda mer el på natten än på dagen för att spara pengar kanske snart är long gone:

Artikeln säger även att el som Norge levererat till Sverige, skickas nu istället till England efter deras extrema elprishöjning vilket gör att även våra elkostnader stiger till följd av det.

Är hela Europa ett sjunkande skepp helt enkelt? Vad tror ni? Ni som har hus och läser detta, har ni någon escape plan eller planerar ni att sitta med mössa och vantar i tv-soffan?

Saxat från artikeln:

Att nattpriserna stiger när det blir kallare hör till det vanliga, men eftersom att elpriserna väntas stiga även dagtid så kommer prisskillnaden mellan dag och natt att hålla i sig.

Med andra ord är det bara till att fortsätta förbruka el under natten fram tills priserna jämnar ut sig (pga. ökad konsumtion nattetid).

Frågan är hur man lämpligast gör detta? Har någon några tips på hur man kan maxa elförbrukningen på natten?

Sätt igång disk - och tvättmaskin under natten, ladda dator och mobil under natten…Med timer på eluttagen (kan köpas här), så kan man också sätta en tidsgräns på hur länge saker ska ladda under natten. Det bästa vore ju om man kunde ladda batterier under natten som man sedan använder för huvudelen i huset. Ingen aning om detta är möjligt

Jag undrar hur mycket sådan el verkligen drar? Det dyraste är ju värme, och det kan endast hanteras med att frysa hemma dag som natt. Om du sänker inomhustemperaturen med bara en grad minskar du dina uppvärmningskostnader med cirka fem procent.
Andra eltjuvar: handdukstorken (om du har den, stäng av när den ej används), stäng av elektronik som ej används och ha ej i “stand-by läge”, och byt till lågenergilampor.

1 gillning

Tack för små och nyttiga tips @heidigluh och @Tjorven